Sagan i Peter Velits v 6. etape Okolo Kalifornie na pódiu

19.05.2012 Celý región

Big Bear 19. mája (TASR) - Francúzsky cyklista Sylvain Georges sa stal víťazom 6. etapy pretekov Okolo Kalifornie z Palmdale do Big Bear dlhej 185,3 kilometrov. Jazdec tímu Ag2r-La Mondiale triumfoval s náskokom 28 sekúnd pred dvojicou Slovákov Petrom Saganom a Petrom Velitsom. Žlté tričko pre vedúceho pretekára si udržal Američan Dave Zabriskie.

Georges sa necelých 50 km pred cieľom odpútal od hlavného pelotónu a v náročnej horskej etape si pripísal na konto piaty triumf v kariére. "Posledných 15 km so stúpaním na Big Bear bolo najťažších v mojom živote. Všetko to bolo o hlave a o sebazaprení. Bolelo ma celé telo, mal som zahmlené pred očami a chytali ma kŕče. Zaťal som však zuby a bojoval," povedal Georges pre akreditované médiá.

Peter Sagan, ktorý vyhral úvodné štyri etapy na kalifornských cestách, v záverečnom špurte hlavného balíka zdolal krajana Petra Velitsa. Ten sa vďaka štvorsekundovej bonifikácii v celkovom poradí posunul už na štvrté miesto a má reálnu šancu zakončiť preteky na pódiu. Na lídra Zabriskieho stráca 45 sekúnd, na tretieho Holanďana Roberta Gesinka však iba šesť.

Sagan je celkovo 25. s odstupom 2:41 min na Zabriskieho. "Víťazstvo Francúza Georgesa bolo pre mňa veľkým prekvapením. Išiel však skutočne skvele a zaslúžil si prvenstvo. Podal neuveriteľný výkon, pretože vzadu sme sa po ňom striedali viaceré tímy, hlavne však my z Liquigasu spolu s Garminom. Začali sme ťahať, až keď sme prešli druhú horskú prémiu, pretože sme vedeli, že by som znovu mohol vyhrať. Francúz to však udržal, takže klobúk dolu pred jeho výkonom,“ sprostredkoval pre TASR slová Sagana jeho manažér Jozef Korbel.

Slovenský jazdec sa v cieli poďakoval celému tímu. "Opäť išli v závere na mňa, za čo im patrí vďaka. Aj keď ma mrzí záverečný výsledok, pretože byť druhý už nie je také ako byť prvý. A že som predbehol krajana Peťa Velitsa pred cieľom? Uvedomil som si to, je to dobrý pocit, ale na pretekoch je to tak, že môj tím išiel na mňa a najlepší výsledok. Ja musím v záverečnom špurte rovnako spraviť všetko pre víťazstvo a nepozerať, kto je okolo mňa a odkiaľ je," dodal Sagan.

výsledky 6. etapy:

1. Sylvain Georges (Fr./Ag2r-La Mondiale) 5:07:06, 2. Peter SAGAN (SR/Liquigas-Cannondale), 3. Peter VELITS (SR/Omega Pharma-Quick Step), 4. Thomas Damuseau (Fr./Argos-Shimano), 5. Tom Dumoulin (Hol./Argos-Shimano), 6. Greg Van Avermaet (Bel./BMC) všetci +28 s

Celkové poradie:

1. Dave Zabriskie (USA/Garmin-Barracuda) 25:37:04, 2. Tejay van Garderen (USA/BMC) +34, 3. Robert Gesink (Hol./Rabobank) +39, 4. P. VELITS +45, 5. Andrew Talansky (USA/Garmin-Barracuda) +48, 6. Luke Durbridge (Austr./Orica GreenEDGE) +1:01...25. SAGAN + 2:41

Informovala agentúra AP.
 

Vyberte región